Appels met ...

by Hugo Trentelman | 18 November 2018

Fruit
share article on facebook email article print article

Dat is appels met peren vergelijken. Een vreemde uitdrukking eigenlijk. Waarom zou je geen appels met peren kunnen vergelijken? Vergelijken doe je immers altijd tussen dingen die niet identiek zijn. Anders heeft vergelijken weinig zin. Er moet wel een gemeenschappelijke deler zijn. In het geval van de appels en peren is dit voor de hand liggend. Beide zijn fruit. In andere gevallen is het soms minder duidelijk.

Begin deze week kregen we bericht van de school waar onze kinderen op zitten. Vanaf nu is fruit meegeven niet meer nodig. De school doet mee aan een schoolfruitprogramma, gesponsord door de EU. Gratis fruit dus. Ze zoeken alleen nog ouders die willen helpen het fruit te snijden. Op het schoolplein was de gemiddelde reactie positief te noemen. Ik voelde me (wederom) een vreemde eend in de bijt. Mijn eerste reactie was namelijk weerstand. Maar waarom? Schoolfruit is gratis, gezond en makkelijk bovendien. Geen reden hiertegen te zijn. Toch zit zelfs in de lekkerste appeltaart wel een pit.

Het EU-programma is natuurlijk bedoeld om een gezonde levensstijl onder kinderen te bevorderen. Een nobel streven. Nodig ook! Een collega vertelde laatst over haar werk op het centrum voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Daar zijn lunchpakketjes met koude broodjes hamburger van McDonalds geen uitzondering. Het schoolfruitprogramma zal hier uitkomst bieden. Datzelfde geldt voor sommige scholen in bepaalde "achterstandsgebieden". Niet voor onze school. Daar is omvergereden worden door een Tesla, Porsche of bakfiets een groter gezondheidsrisico. Nu hoor ik u denken: wat heeft dat met elkaar te maken? Ook voor de welgestelde kindjes is fruit belangrijk. Klopt helemaal. Helaas is het EU-potje niet groot genoeg om alle scholen te voorzien van gratis fruit. Daarmee schiet de EU-subsidie, zoals wel vaker, zijn doel voorbij.

Een berichtje in de ouderapp van school: "welke ouders willen helpen fruit snijden op de dinsdagen, woensdagen en/of donderdagen?" Natuurlijk wil ik dat niet! Niemand toch? Ja misschien Anja. Die probeert altijd een wit voetje te halen bij de juffen. Heel even afwachten of er iemand reageert. Na vijf minuten reageert Anja. Zij heeft wel tijd op dinsdag en woensdag. Daarna volgt nog een aantal ouders. De druk groeit. Vorige week heb ik ook al niet gereageerd. Toen was het voor luizenpluizen. De week daarvoor ook niet komen opdagen bij de jaarlijkse schoonmaak. Voor je het weet ben je onderwerp van gesprek bij de schoolplein-Gestapo. En dat vanwege een appeltje. Een appeltje dat ik, tot gisteren, iedere ochtend met liefde schilde voor mijn kinderen. Toch maar een ochtendje vrij plannen volgende week. "Ik kan volgende week dinsdag", zie ik mezelf antwoorden. Gezwicht onder de sociale druk.

Vanuit markteconomisch perspectief is schoolfruit een slim idee. Schaalvergroting betekent efficiency voordelen. Dertig ouders die vijf minuten bezig zijn het fruit voor hun eigen kroost te snijden tegenover twee ouders een half uurtje voor alle kinderen. Tel daarbij de logistieke voordelen (dertig keer 1 appel kopen of ineens 30 appels kopen) en reken uit je winst. Toch zijn er ook nadelen. Wat als een kind zich verslikt in een achtergebleven pitje? Worden er dan zoals vaker protocollen opgesteld? Oftewel snijprotocollen! Uw kind lust geen peer? Helaas dat past niet binnen het systeem. Komt dit u ergens bekend voor? Juist, in de (ouderen)zorg zien we dit al jaren gebeuren. Marktwerking in het private domein leidt altijd tot inperking van de menselijke maat.

Appels kun je wellicht niet met peren vergelijken, maar dus wel met landbouwsubsidie, starten met roken en ouderenzorg. Geen rijtje waar je blij van wordt. Laten we daarom snel stoppen met dat schoolfruit op onze school en het doneren aan de voedselbank. Voor een volgende goedbedoelde subsidieaanvraag zou ik willen zeggen: bezint eer ge begint. Anders zitten we misschien tot in de pruimentijd met de gebakken peren. 

Ontvang nieuwe columns en essays in uw mailbox. Makkelijk op te zeggen!

CustomisedHeading

hugozwartwit

About the Author: Hugo Trentelman -

Reacties (0)

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties