Generatie Bakfiets

by Hugo Trentelman | 28 October 2018

bakfiets
share article on facebook email article print article

Voor mijn huis schieten ze met enige regelmaat voorbij. Op de school van mijn kinderen ook. De bakfiets! Ik moet er stiekem altijd een beetje om lachen. Niet de bakfiets zelf. Dat is een handig vervoersmiddel. Nee, om de bestuurders. Die types hebben zich als een olievlek verspreidt over heel Nederland. Inmiddels hebben ze de Achterhoek ook bereikt. U kent ze wel! Ook wel eens gedacht aan de kinderen voor in de bak? Uit die bak staat een nieuwe generatie op. Generatie bakfiets! Deze nieuwe generatie wordt gevormd door de oude. Dat is altijd al zo geweest. Wie quinoa zaait zal quinoa oogsten.

Afgelopen week was herfstvakantie. Mijn zoontje is in de zomervakantie jarig geweest. Zijn kinderfeestje konden we dus niet nog langer uitstellen. Dinsdagmiddag zat ik met 9 kinderen in de klimhal. Voor we in de auto stapte had ik al drie kinderen uit onze gordijnen moeten dirigeren. In de auto ging het feestje verder. Propjes en etenswaren vlogen alle kanten op. Naar medeweggebruikers werden obscene gebaren gemaakt en ik hoorde scheldwoorden waarvan ik het bestaan niet kende. Nu hoor ik u al denken: "wat een slappe hap! Waarom grijpt hij niet in?". Nou, dat heb ik gedaan. Meerdere keren zelfs. Jaren ervaring als groepsbegeleider in de jongerenzorg mocht niet baten. Een van de kenmerken van generatie bakfiets is het totale gebrek aan ontzag voor autoriteit. Daar is geen ervaring tegen opgewassen.

Voor de ouders van generatie bakfiets, de bestuurders dus, is hun kroost een "bewuste" keuze geweest. Meestal op iets latere leeftijd. Onderdeel van het levensplan. Deze "verrijking" van het leven dient ook zo behandelt te worden. Kinderen worden uitvoerig gecomplimenteerd voor iedere willekeurige pennenstreep op papier. Wordt die streep op de muur gezet? Niet erg! Hadden papa en mama die stiften maar beter moeten opruimen. Schreeuwt en tiert het projectje, dan wordt dat gemanaged met een inlevend gesprek. Heeft het op school iets uitgespookt, dan zal de leraar het wel fout hebben. Aan materiële zaken (lees speelgoed) mag het ook niks tekortkomen. Nog geen spelcomputer voor het achtste levensjaar? Kindermishandeling!

Het DSM is het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen. Psychologen gebruiken dit om stoornissen vast te stellen. "Een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid, geloof dat je bijzonder bent en alleen begrepen wordt door bijzondere mensen, preoccupatie met fantasieën over grenzeloos succes, een excessieve behoefte aan bewondering, het gevoel bijzondere rechten te hebben." Een korte opsomming van een aantal kenmerken van narcisme. Dat de opvoeding van de bakfietsgeneratie deze stoornis in de hand werkt hoef ik u niet uit te leggen. Wie quinoa zaait zal narcisme oogsten.

Een generatie die zichzelf centraal stelt en weinig opheeft met autoriteit. Is dat erg? Het blind volgen van autoriteit heeft in het verleden voor nogal wat narigheid gezorgd. Vraag dat maar aan de nog levende Auschwitz gevangenen. Verder kun je de vraag stellen of een land vol narcisten nog wel een land vol narcisten is? Kun je nog spreken van afwijkend gedrag als de meerderheid van de bevolking zich afwijkend gedraagt? Zal narcisme niet gewoon verdwijnen uit de DSM en vervangen worden door iets als ¨sociaal(isme)"? Nu al leidt de diagnose "sociaal(isme)" tot een verhoogde kans op slecht betaalde baantjes (verpleegster, leraar, politieagent, etc.). De goedbetaalde banen worden voornamelijk ingevuld door mensen met narcistische kenmerken. Invoelend zijn met al die stervende rokers, ontheemde Groningers of obese kinderen is geen voordeel als topman van Philip Morris, de NAM of Unilever. Misschien is de "bakfiets opvoeding" het recept voor "succes" in de toekomst.

Tijdens het kinderfeestje adem ik nog maar eens diep in en tel tot 10 als er frieten door de lucht vliegen. Op mijn telefoon bestel ik ondertussen een bakfiets! 

Ontvang nieuwe columns en essays in uw mailbox. Makkelijk op te zeggen!

CustomisedHeading

hugozwartwit

About the Author: Hugo Trentelman -

Reacties (0)

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties