Schaamnaam

by Hugo Trentelman | 4 November 2018

podium winnaars
share article on facebook email article print article

Een opblaas-ooievaar, vlaggetjes en een groot roze bord in de tuin. Aan de overkant van het plein is een baby geboren. Aan de kleur te zien een meisje. De naam kan ik niet lezen vanaf hier. Ben benieuwd. Een leuke tijd was dat. Het bedenken van een naam voor je kind. Op het werk hebben we er ooit een heuse "poule" van gemaakt. De vreemdste namen kwamen voorbij. Toch is het ook iets om serieus te nemen. Je wil niet dat je kind gepest wordt vanwege zijn of haar naam. Het is belangrijk modenamen als Vlinder en Storm te vermijden. Ook de combinatie met je achternaam is belangrijk. In hun radioshow hebben Coen en Sander er jaren een item aan gewijd. De schaamnaam top 10! De heer K. Bouter, mevrouw S.M Kelder of Bo ter Ham. Wat denk je dan als ouder? Dat is vragen om een jeugdtrauma!

Soms kunnen ouders er niks aan doen. Vader een vreemde achternaam. Kind dus ook. Afgelopen week zag ik Sander Schimmelpennick op televisie. U weet wel de opvolger van Jort Kelder bij Quote. Die jongen moet toch vroeger geplaagd zijn met die naam. Daar kan hij niks aan doen. Zijn ouders ook niet. Dat maakt het extra sneu. Er is veel onderzoek naar gedaan. Negatieve ervaringen tijdens de jeugd hebben grote impact in het volwassen leven. Een pesterijtje vanwege je naam? Het kan zomaar je wereldbeeld vertroebelen.

De Quote 500 is de jaarlijkse lijst van de rijkste Nederlanders. U heeft er vast wel eens van gehoord. Sander Schimmelpennick is de hoofdredacteur. Minder dan 70 miljoen euro op de bank? Dan komt u er niet op. Nummer 1? Mevrouw Heineken! Bijna 13 miljard euro is ze waard. Sander maakt dit jaar onderscheidt tussen “de makers" en "de takers". De makers zijn volgens hem de mannen (en vrouwen natuurlijk) van de oude stempel. De flamboyante, pochende miljardairs met bekende bedrijven, rijk geworden met de jaren. De takers de jonge generatie. Jongens en meisjes rijk geworden met minder zichtbare producten. Ietwat schuchtere, minder opvallende miljardairs. Snel rijk door een goed idee, slimme truc of vage dienst.

Even een gedachtenexperimentje. Stelt u zich eens voor. U bent op een familiereünie. Er is een heerlijke slagroomtaart gebakken. Iedereen is er. Tien mensen in totaal.  De taart is alvast in gelijke stukken gesneden. Oom John, een flamboyante praatjesmaker, loopt als eerste naar de keuken en pakt vier stukken taart. De ietwat verlegen neef Pieter sluipt naar de keuken en pakt ook vier stukken. De overgebleven twee stukjes moet u delen met zijn achten. Oneerlijk toch? Dat oom John met volle mond vertelt over zijn taartjes en Pieter ze wegmoffelt maakt geen verschil. Hoe ze de stukken taart gepakt hebben ook niet. Feit blijft dat u met de kruimeltjes blijft zitten.

John en Pieter labelen als maker en taker verdoezelt het echte probleem. Beide nemen meer dan hen toekomt! Oom John is ervan overtuigt dat alles hem eerlijk toekomt. Hij heeft er hard voor gewerkt. Neef Pieter is intelligenter. Hij weet dat hij zijn stuk van de taart niet kan rechtvaardigen. Pieter heeft eens zitten rekenen. Kan je met hard werken in de Quote 500 komen? Om op plek 500 binnen te komen moest hij 50 jaar lang 24 uur per dag ploeteren met een uurloon van 160 euro. Mevrouw Heineken van de troon stoten? Snel opzoek naar een baantje met een uurloon van tenminste 29.500 euro. Niemand staat in de Quote 500 door uitsluitend hard werken.

Voor de volgende editie van de Quote 500 heb ik een goed idee voor Sander Schimmelpennick. Neem even contact op met Coen en Sander (tegenwoordig werkzaam voor de nummer 4 op de lijst). Combineer hun lijst met die van jou. De Quote Schaamlijst 500! Sla je twee vliegen in een klap. De miljardairs de schandpaal die ze verdienen. Jij eindelijk verlost van een jeugdtrauma. 

Ontvang nieuwe columns en essays in uw mailbox. Makkelijk op te zeggen!

CustomisedHeading

hugozwartwit

About the Author: Hugo Trentelman -

Reacties (0)

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties