Think Turkish

by Hugo Trentelman | 12 October 2018

erdogan
share article on facebook email article print article

In Turkije wordt sinds deze week aan winkeliers gevraagd de prijzen met 10 procent te verlagen. Nou ja gevraagd. Enige dwang lijkt nodig. Het doel? De inflatie in toom houden. De prijzen zijn er het afgelopen jaar met bijna 25 procent gestegen.

Turkije. Vroeger ben ik er met mijn ouders regelmatig geweest. Dat was het Turkije van voor Erdogan. Vriendelijke mensen, Sis Kebap, Raki en volop zon. Daar stond het land om bekend. Nu is mijn associatie bij het land toch een heel andere. Machtsmisbruik, censuur en religie zijn woorden waar ik nu eerder aan denk.  Sinds deze week is daar dus een woord bijgekomen. Krankzinnig. Zo zou ik de maatregel van de Turkse minister van financiën Beret Albayrak (lees Erdogan) bestempelen.

Ik ben geen econoom. Deskundig op dit vlak durf ik mijzelf ook zeker niet te noemen. Tijdens de economielessen op de middelbare school kon ik redelijk meekomen. Zeker geen hoogvlieger. Over krankzinnigheid weet ik meer. Als begeleider in de geestelijke gezondheidszorg ontkom ik er niet aan. Wat is krankzinnig? De hele dag gillen en met je hoofd tegen de muur slaan valt zeker onder deze noemer. Ervan overtuigd zijn dat je Elvis bent ook lijkt mij. Deelnemen aan Boer zoekt Vrouw; een grensgeval. De gemeenschappelijke deler is afwijkend zijn van de norm. Het is niet de norm je hoofd te gebruiken om een muur te slopen. Denken dat je Elvis bent ook niet. Je een ster voelen dan weer wel tegenwoordig (misschien is jezelf in de uitverkoop zetten op nationale televisie dan toch normaler dan ik dacht?). Krankzinnigheid is de mate waarin afgeweken wordt van de geldende norm. De norm dicteert daarom wat krankzinnig is en wat niet.

In een briljante commercial van Apple wordt afwijken van de norm juist bejubeld. In het spotje “Think Different” worden grootheden als Einstein, Martin Luther King en Gandhi getoond. Het filmpje begint met de tekst: "Here's to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently". Een ode dus aan hen die niet voldoen aan de norm.

Terug naar Turkije. Wat doe je normaal om inflatie tegen te gaan? Juist, de rente verhogen. De logica is simpel (zelfs voor een niet econoom). Hogere rente betekent dat mensen minder willen lenen. Ze gaan daardoor minder kopen. De vraag naar producten neemt af. Voilà, de prijzen dalen. Erdogan weigert dit. Hij is niet van plan de rente te verhogen. Waarom goochelen met rentetarieven? Gewoon even ‘vragen’ aan de winkeliers om die kilo appels niet voor 10 maar 9 lira te verkopen. Het leven kan zo simpel zijn.

Gaat dit helpen? Geen idee. Het is in ieder geval niet volgens de norm. Mijn advies aan Erdogan. Think Different! Wees een rebel, een 'troublemaker'. Roep Tim Cook op het matje en ‘vraag’ hem zijn Iphones 50 procent goedkoper aan te bieden. Dat zet pas zoden aan de Turkse dijken. Wil hij niet. Dreig gewoon ‘Life’s Good’ op zijn onderarm te tatoeëren. Simpel!

Ontvang nieuwe columns en essays in uw mailbox. Makkelijk op te zeggen!

CustomisedHeading

hugozwartwit

About the Author: Hugo Trentelman -

Reacties (0)

Plaats reactie

Er zijn nog geen reacties.

RSS feed voor reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties