Als het kalf verdronken is…

Vanuit het vliegtuig herkende je, toen we nog mochten vliegen, Nederland altijd direct. De strak omlijnde weilanden gaven de indruk van een (over)georganiseerd land. Een land waar alles goed geregeld is. Wij hebben altijd alles tot in de puntjes geregeld. Er zijn hier zelfs regels over wanneer de vuilnisbak aan de weg mag, hoe hoog het schuurtje in je tuin mag zijn, waar je hond mag poepen en ga zo maar verder. Wij wachten hier niet tot het kalf verdronken is. Toch? 

Mijn buurman hoor ik regelmatig praten over de Zuid-Afrikaanse mutatie; mijn moeder maakt zich zorgen over het reproductiegetal van de Britse mutatie en mijn zoontje vindt dat hij niet besmettelijk is voor anderen. Het afgelopen jaar zijn we allemaal amateurvirologen geworden. Maar over de oorzaak van deze pandemie en toekomstige pandemieën weten we bijzonder weinig.  

Ooit gehoord van zoönose? Nee? Ik ook niet. Althans tot deze week. Zoönose is het verzamelwoord voor infectieziekten die overgaan van dier op mens. Corona ís een zoönose! En onder deze zoönose gaan we alweer een jaar gebukt. Dat er überhaupt een verzamelnaam bestaat vind ik zorgwekkend. U niet? In het boek: “Dieren kunnen de pest krijgen“, legt PvdD voorvrouw Esther Ouwehand haarscherp uit hoe wij zoönosen over onszelf afroepen. Nu hoor ik u denken: ja, die Chinezen met die vieze markten zeker. Nou nee dus. Niet alleen de Chinezen. Het gevaar schuilt dichter bij huis. Veel dichterbij. 

Laat ik het gevaar, als amateurviroloog, kort aan u uitleggen. Virussen muteren. Dat weten we inmiddels. Een virus dat vaker verspreidt kan vaker muteren. Dat is simpele statistiek. Hoe meer soortgenoten (kippen, varkens of mensen) bij elkaar, hoe makkelijker een virus zich kan verspreiden. En tot slot is de kans dat een virus overspringt van dier naar mens groter naarmate het contact tussen beide groter is. Simpele kansrekening. Nogal wiedes allemaal. Veel dieren dicht op elkaar is dus vragen om problemen. Dat risico willen we nooit meer lopen. Niet na dit jaar van ‘Corona-ellende’. We doen nu echt alles om nieuwe virusuitbraken te voorkomen. Toch? Dat zou je denken inderdaad. Helaas; niet in Nederland. Hier leven op ieder willekeurig moment nog altijd bijna 13 miljoen varkens, ruim 33 miljoen kippen en ruim 1,5 miljoen melkkoeien. Daarmee zijn we het meest ‘vee-dichte’ land ter wereld. Met 17 miljoen mensen op datzelfde kleine stukje aarde is onze verwijtende blik richting China op zijn zachts gezegd hypocriet. Ons land is een broedplaats voor zoönosen. De kans dat de volgende pandemie bij u om de hoek uitbreekt is aanzienlijk.  

Maar bij ons is alles goed geregeld. Toch? Bij ons gebeurt dat niet. In Nederland is de vee-industrie immers goed georganiseerd. Hier voldoen we aan alle regels en protocollen. Wij hebben het gewoon goed geregeld. Nederlands goed! Net zoals het vaccinatieprogramma, de IC-capaciteit en de kinderopvangtoeslag… Durft u er echt op te gokken? Ik niet! Laten we de put niet pas dempen als het kalf verdronken is. Of nee, laten we, in dit geval, stoppen massaal kalveren te fokken. Als er geen kalveren zijn kunnen ze immers ook niet in de put vallen… 

Over de auteur

Hugo Trentelman

Reageer

door Hugo Trentelman

Hugo Trentelman

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.